WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Verplicht solliciteren slaat dat nog ergens op als de werkloosheid zo verschrikkelijk hoog is?

Ik kreeg dit linkje van Diederik Rademacher, klantmanager en bestuurslid van de BvK. Wat of ik hier van vind.

Tja, ingewikkeld. Eerst maar een citaatje:

Wat dan? (Als er weinig vacatures beschikbaar zijn) Simpel volgens het UWV; gewoon reageren op vacatures die misschien niet aansluiten maar wie weet heb je een kans. Wat is het resultaat? Mensen die totaal gefrustreerd zijn omdat ze overal op worden afgewezen – als ze al netjes een afwijzing krijgen – en bedrijven of bureaus die gek worden van al de sollicitaties die kant nog wal raken maar waar je wel op moet reageren.

Een goede kennis die enkele jaren geleden haar bedrijf beëindigde -ze was de 65 ruim voorbij- vertelde me dat ze op basis van haar nog bestaande KvK nummer open sollicitaties ontvangt, die er blijkbaar alleen voor bedoeld zijn om het door het UWV vereiste aantal brieven te kunnen overleggen. En er zijn natuurlijk meer excessen.

Laatst sprak ik een sollicitant die gereageerd had op een functie ‘native speaker Duits’. Hij beheerste de Duitse taal niet, maar sprak wel vloeiend Frans. Op de vraag waarom hij toch heeft gereageerd kreeg ik als reactie; “van mijn werkcoach moest ik het proberen”.

Passende arbeid. 

Dit schiet natuurlijk helemaal niet op zo. Het lijkt er op dat het UWV alle arbeid passend verklaart Hierbij worden ze driftig geholpen door Rijksoverheid.nl die hier het volgende verklaart:

Bent u nog maar kort werkloos? Dan kunt u een baan zoeken die aansluit bij uw opleiding en werkervaring (passend werk). Na een jaar werkloosheid geldt dat elke beschikbare baan passend is. Ook als deze onder uw niveau ligt. Weigert u een baan omdat de functie minder betaalt of onder uw niveau ligt? Dan heeft dit gevolgen voor uw WW-uitkering.

Nee, moet ik dan teruggillen. Een baan als concertpianist is voor mij nooit passend. Ik speel geen piano en ben te oud om het nog (goed genoeg) te leren.

Hou eens op zeg.

Passend betekent dat je gekwalificeerd bent. Wat de Rijksoverheid bedoelt is juist dat je ook voor jou niet passende arbeid onder je opleidingsniveau, werkervaring of betalingswensen moet accepteren. Wat in de bijstand algemeen geaccepteerde arbeid wordt genoemd. Dat is alles behalve achter een raam zitten met een rood lampje.

Lieverkoekjes worden niet gebakken.

Een professioneel antwoord.

Uit de voorbeelden hierboven blijkt dat de collega’s niet altijd even elegant omgaan met de sollicitatieverplichting.  De voorkeursstrategie lijkt te zijn

Schiet op elk doel ongeacht of dit iets oplevert (want niet geschoten is altijd mis).

En dat lijkt me eerlijk gezegd een weinig professioneel antwoord. Het jaagt werklozen in de gordijnen bedrijven met vacatures op kosten. Ik vind dat je het uitgangspunt voor een professioneel antwoord moet baseren op het opbouwen van motivatie. Hoe motivatie in elkaar zit, vind je hier. Hier hoort bij dat de werkzoekende op een neutrale en duidelijke manier duidelijk wordt gemaakt in welke situatie hij zich nu eigenlijk bevindt. Daar hoort dus ook bij dat hij ook werk zal moeten accepteren dat niet overeenkomt met ervaring en opleidingsniveau. Hoe hij of zij hiermee omgaat is een eigen keuze of beter gezegd de eigen strategie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s