WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Ik kon het niet laten en postte hier het hilarische filmpje van Don McMillan over beroerde powerpoint presentaties. Maar dat gaat over hoe je het niet moet doen. Hieronder mijn drie tips hoe je een goede presentatie maakt.

Vertel een verhaal.

Het grote probleem met powerpoint is dat je er meteen mee kunt beginnen. Dat gaat als volgt: Ik moet informatie presenteren; dat doe ik met powerpoint; computer aan; powerpoint openen; sheet 1; wat zal ik eens opschrijven.

En dan zit je meteen al helemaal fout.

Je gaat informatie overbrengen met behulp van een technisch hulpmiddel. Als je je publiek in slaap wilt toveren dan is dit de weg om te gaan.

Als je dat niet wilt dan is een veel betere benadering om powerpoint even te laten voor wat het is; een hulpmiddel. Bezin je eerst op het verhaal dat je wilt vertellen. Wat is de centrale boodschap. Weet ik een leuk e opening waardoor mijn publiek geïnteresseerd raakt. Wat wordt de slotboodschap of uitsmijter en waar kan ik er wat humor in aanbrengen.

Zeker als je theoretisch of technisch verhaal moet houden dan helpt humor enorm om iedereen bij de les te houden.

Bekijk eens een paar TED presentaties achter elkaar en je ziet het. Er is hier stevig nagedacht over de vraag hoe vertel ik het verhaal.

Beperk je boodschappen.

Vertel niet alles wat je weet over je onderwerp. Beperk je tot een, hoogstens twee kernboodschappen en een enkele voorbeelden en voorvallen die illustratief zijn.

Mensen zijn helemaal niet in staat om veel boodschappen te verwerken die aan hen worden verteld. In dit geval is minder absoluut meer. Als je echt (veel) meer kwijt wilt, maak dan een info sheet.

Maak je presentatie visueel.

Als je de twee eerste tips hebt opgevolgd dan weet je wat je wilt vertellen. Dan komt het moment om te bedenken hoe je je verhaal wilt illustreren. Zoek illustratie en/of kernwoorden bij elk onderdeel van je verhaal. Dit is ook het moment om powerpoint in te schakelen om te doen waar het echt goed in is; het illustreren van een verhaal. Je bent uit de gevarenzone en zult niet meer over gaan tot het projecteren van een beleidsnotitie of het hersendood maken van je publiek met powerpointbullits.

veel succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s