WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Motivatie komt te paard en vertrekt per straaljager.

30 september 2013


 

De uitdrukking luidt Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Bij motivatie is dat nog veel sterker. In het filmpje legt de Israelische sociaal econoom Dan Ariely uit hoe het zit met motivatie en werk.

Het duurt even: hij is twintig minuten aan het woord.

Maar daarna ben je wel wat wijzer geworden. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om veel meer werk te verzetten als het werk betekenis heeft. In ieder geval meer dan wij zouden inschatten. Bij zinvol werk hoef je niet meteen aan kankeronderzoek of ander spectaculair werk te denken. Ook als de betekenis gering is, zijn mensen al snel gemotiveerd. Voor het onderzoek werd gevraagd om iets van lego te bouwen. Motivatie komt te paard.  En dat is mooi want heel wat sneller dan vertrouwen.

Maar dan de andere kant van de medaille.

Als het werk geen betekenis heeft, dan verdwijnt de motivatie al heel snel. Dan Ariely vertelt over een groep werknemers die de stekker uit hun software ontwikkelingsproject getrokken zagen worden.

Ze kwamen later op hun werk dan daarvoor, vertrokken eerder en haalden hanky panky uit met hun onkostenvergoedingen. Motivatie vertrekt met een straaljager.  Veel sneller dan we denken.

Een waarheid die je goed tot je door moet laten dringen als je mensen aan werk probeert te helpen. Je kunt bijvoorbeeld vragen (of zelfs eisen) dat er veel wordt gesolliciteerd, maar als je dat blijft doem terwijl het resultaat uitblijft dan bereik je waarschijnlijk weinig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s