WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

20% van alles wat je doet leidt tot 80% van de resultaten. 80% van wat je doet leidt tot 20% van je resultaten. Er zit een grote onevenwichtigheid in alles wat je doet. Hoe benut je deze wijsheid in je voordeel. In deze  post schrijf ik dat het gaat om het aanbrengen van focus.

De vraag is natuurlijk hoe je dat doet. De eerste stap is om al je werk en prive taken op een lijst te zetten. Verdeel de lijst in twee kolommen. In de ene kolom komen alle taken te staan die bijdragen aan je resultaat en waar je blij van wordt. In de andere kolom komen alle taken die niet of nauwelijks bijdragen.

Bij veel taken zul je al onmiddellijk een gevoel hebben. Het een draagt bij aan je resultaten. Het ander doet dat nauwelijks.

Als het goed is eindig je met een lang en een korte lijst. De lange lijst met weinig effectieve taken, een korte lijst met de taken die voor 80% bijdragen aan jouw effectiviteit.

Het kan zijn dat je alleen een lijst hebt met effectieve taken. In dat geval: gefeliciteerd, je bent de eerste die alleen maar heel effectieve taken uitvoert. Je zult wel heel gelukkig zijn. Het kan ook zijn dat je niet kritisch genoeg bent geweest. Bedenk dat de lange lijst van tachtig taken ook bijdragen aan je resultaat maar slechts voor een klein deel.

Heb je daarentegen een lijst met alleen maar niet of matig effectieve taken, dan wordt het tijd om een andere baan te zoeken.

Focus.

Op het eerste gezicht zou je misschien zeggen, gooi al je energie op de 20% taken. Maar dat zou mijn advies niet zijn. Er zijn situaties te bedenken waar dat werkt. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf met tien klanten, waarvan er twee voor 80% bijdragen aan de winst. Dan is er wel een reden om de dienstverlening aan de overige 8 op een laag pitje te zetten. De acht dragen maar voor 20% bij aan het resultaat. Interessanter is natuurlijk of je een of twee klanten kunt vinden die dezelfde kenmerken hebben als die winstgevende twee.

Maar voor ons eenvoudige stervelingen in loondienst geldt natuurlijk dat we niet zo maar kunnen ophouden met 80% van onze taken omdat  die niet voldoende bijdragen aan onze effectiviteit.

Er zijn helaas degenen die boven ons gesteld zijn en die soms merkwaardige opvattingen hebben over effectieve werkzaamheden.

De basisregel voor focus is dat je geleidelijk meer aandacht schenkt aan je 20% supereffectieve werkzaamheden. Het hoeft niet veel te zijn om een groot effect te bereiken. Als je met 20% van je werk 80% van je resultaat bereikt, betekent dat natuurlijk dat je effectiviteit met een veelvoud stijgt als je van de tijd die je aan effectieve taken besteedt opvoert van 20 naar 25%,.

Er zijn twee tactieken die je kunt gebruiken om effectiever te worden door je te concentreren op je 20% stapel. Je kunt je werkzaamheden als uitgangspunt nemen of je persoon. In de volgende blogpost over dit onderwerp nemen we eerst jezelf als uitgangspunt onder de loep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s