WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.


Volkskrant.

In de jaren 70 dachten we dat de vrije tijd enorm zou toenemen omdat door de toenemende mechanisatie (over automatisering had niemand het) steeds minder arbeidskracht nodig zou hebben.  En wat zouden we allemaal gaan doen in de overschietende tijd?

Spelen.

Het ideaal was door de historicus Huizinga beschreven in Homo Ludens, de spelende mens. Veel is er niet van terecht gekomen, tenzij je met een joystick neermaaien van virtuele personen een vorm van spelen vindt. Toch is het raar. Er is in de afgelopen vijftig jaar zo succesvol gemechaniseerd en geautomatiseerd (en arbeid naar China geexporteerd) dat je zou verwachten dat we minder te doen zouden hebben.

Maar niets is minder waar.

Gestrest en overwerkt zijn we. Volgens Rutger Bregman ligt dit aan een overproductie van trope en nutteloze banen en hij verbaast zich er over dat bij saneringen het productieve personeel (verpleegsters, vuilnismannen) er uit vliegt, terwijl de consultant blijft zitten. Volgens mij ligt dat aan de Wet van Parkinson.

29 oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s