WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.


1 november 2013

Ik had er nog nooit van gehoord: het goldilocks principle.

Dit stelt dat iets -geheel volgens het sprookje- dat iets precies goed is als het niet te warm is of te koud; te hard of te zacht. In de astronomie wordt het gebruikt om te beschrijven wanneer een planeet bewoonbaar kan zijn.

Met andere woorden: het goldilocks principle zegt eigenlijk dat je niet precies weet waarom iets is zoals het is.

Menno Fenger gebruikte het gisteren in een lezing over de onvoorspelbaarheid van beleid. We weten vaak niet waarom iets werkt. Het is blijkbaar precies goed.

Hij sprak voor een gehoor van Rotterdamse beleidsambtenaren en managers. Je moet maar durven om voor zo’n gehoor de maakbaarheid zo fundamenteel in twijfel te trekken. Beleidsmakers gaan er te makkelijk van uit dat mensen rationeel handelen maar in werkelijkheid doen we het meeste intuïtief. We nemen niet de weg maar snijden een stukje af met een olifantenpaadje.

Heeft het dan geen zin al dat beleid dat zo’n gemeente produceert? Menno wist nog wel een paar condities te formuleren voor de beleidsmaker. Ik heb ze niet allemaal onthouden. Waarschijnlijk vooral wat me het meeste aansprak: betrokkenheid en trial and error.

Het is heel leerzaam om in de buurt van de mensen te blijven die onderwerp zijn van jouw beleidsvoorstellen om te zien welke olinfantenpaadjes zij bewandelen en waarom.

Het is zelfs een geenoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s