WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Ik moet eerlijk toegeven. Toen Maarten Freriks zijn plannen met Innovatiebanen bekend maakte, was ik de eerste om er boven op te springen met een zure reactie. Kijk maar. Nu ik het teruglees, neem ik er overigens geen woord van terug.

Het heeft Maarten er niet van weerhouden om de innovatiebaan te blijven promoten. Hier bijvoorbeeld. En hij heeft ook wel een punt.

Maarten idee (in mijn woorden) komt er op neer dat het weinig zin heeft om met 99 man en gepoetste schoenen naar weer een werkgever met een zeldzame vacature te vertrekken. Het is beter om dan maar onbetaald je echte talent aan te bieden en in een jaar te laten zien dat je je zelf kan terugverdienen voor een werkgever.

Maartens punt kan superkort worden omschreven met de woorden doctorandus papierprikker. Wat hebben we er aan als we al dat talent vermorsen omdat we het door de crisis even niet kunnen betalen. We moeten blijven inzetten op het ontwikkelen van talent.

Dat argument kan dan worden geplaatst tegenover dat van degenen die een blik in de portemonnee werpen. Deze banen kosten de overheid meer geld aan uitkeringen.

Als je het aan mij vraagt weegt de talentontwikkeling zwaarder dan de portemonnee. Dat neemt niet weg dat je over de voorwaarden wel erg helder moet zijn. Zie hiervoor de argumenten op Linkedin van Marien Abspoel en mijzelf.

2 gedachtes over “Om geen talenten te verspillen: de innovatiebaan.

  1. K.A.Folkerts schreef:

    Hoe zit het met het nieuwe plan waarbij ABN-AMRO ook in “meedeelt” . Krijg je hiermee ook de “beroepswerkeloze” aan het werk? Dat zou geweldig mooi zijn. De vraag blijft toch, wat kost minder, uitkering of “dure” bemiddeling?

    Like

  2. Klaas Folkerts schreef:

    Een uitkering kost elk jaar weer 13.000 euro. Een dure bemiddeling is dus als snel goedkoper. Tenzij iemand op eigen kracht ook een baan had kunnen vinden. ABN-AMRO investeert en draagt dus risico. Of de investering winst oplevert moet nog blijken. Ze denken van wel, neem ik aan. Anders hadden ze het niet gedaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s