WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

IMG_0067

Wat ik altijd een erg goede uitspraak over ons mensen heb gevonden is dit: we zijn erg slecht in het voorspellen van onze toekomst maar erg goed in het verklaren van het verleden.

Dat betekent dus dat we achteraf met het grootste gemak zeggen, dat zat natuurlijk zo, over iets dat we in de verste verte niet zagen aankomen. En aan zulke ontstellend goede verklaringen ontlenen we vervolgens volkomen ten onrechte een vertrouwen in ons vermogen om de toekomst te duiden.

Kortom een vooruitblik op 2014. Het slaat natuurlijk nergens op.

Maar toch.

Om met het persoonlijke te beginnen: Dit jaar word ik zestig. Een betrekkelijke mijlpaal, want sommige gebeurtenissen die met het ouder worden samenhangen, heb ik al achter de rug. De kinderen zijn het huis uit. De aanpassing aan het lege nest is ook achter de rug. Opa daarentegen word ik nog lang niet (denk ik, denk ik). Maar ik merk ook dat ik beschouwender word en een beetje melancholisch. Als ik het jong en aanstormend talent in mijn eigen organisatie keer op keer de hemel zie bestormen, merk ik dat het zo niet meer doe of wil. Zonder overigens uitgeblust in een hoekje te kruipen. Ik heb nog jaren te gaan maar het wordt hoe dan ook telbaar.

Het afgelopen jaar hebben veel van mijn collega’s de training sturen op zelfsturing gevolgd. Een methode om het gesprek met werkzoekenden aan te gaan. Uit onderzoek blijkt nu dat deze manier van methodisch werken inderdaad wordt opgepikt en gebruikt. Maar ook dat dit nog veel systematischer kan. Voor 2014 betekent dit (hopelijk) dat we toepassingen voor specifieke situaties gaan ontwikkelen.

Dress for Success verhuist in maart naar een nieuw winkelpand aan het Rijnhoutplein in Rotterdam. Dat is dichtbij het centrum en daar ben ik heel blij mee. We zoeken de laatste tijd steeds meer de samenwerking met andere sociale ondernemingen. De nieuwe lokatie gaat daar bij helpen. We zijn domweg dichterbij. Verhuizen en alles wat daarmee samenhangt is overigens veel werk. Als je wilt en kunt helpen, laat het alsjeblieft weten.

Ik ben erg benieuwd hoe de discussie over drs. papierprikker zich in 2014 gaat ontwikkelen. Recente perspublicaties lopen over van verontwaardiging over de verplichte tegenprestatie, vooral nu ook hoger opgeleiden de bijstand instromen en met deze aanpak worden geconfronteerd. Je kan er twee kanten mee uit. Of je kiest voor het ondersteunen van persoonlijke ontwikkeling of je kiest voor een ondubbelzinnige voor wat, hoort wat aanpak. Zonder ruimte voor lieverkoekjes, want die worden niet gebakken. Allebei de kanten tegelijk, dat gaat niet ook al lijken sommigen dat te willen. Ik ben eg benieuwd welle kant het op gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s