WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

IMG_0070

Zo nu en dan wordt er een rapport gepubliceerd dat niet onmiddellijk een bureaula inglijdt. Dat was het geval met het rapport over arbeidsparticipatie van de commissie Bakker uit 2008. Opgetogen titel van het eerste hoofdstuk: Iedereen is nodig.

Ouderen konden langer werken, vrouwen konden meer uren werken en iedereen die niet werkte moest zo snel mogelijk aan de slag. Waarom?  Verwachte toekomstige tekorten op de arbeidsmarkt. En we zijn allemaal langer gaan werken. Rijk en gemeenten maakten de uitkeringsvoorwaarden flink strenger. Iedereen kon immers aan de slag.

Het advies dateert van voor de crisis.

Inmiddels zijn de bordjes verhangen. In een vorige week verschenen analyse stelt de ABN AMRO bank dat er helemaal geen War on Talent op een krappe arbeidsmarkt komt.

Demografische ontwikkelingen – in het bijzonder de ontwikkeling van de beroepsbevolking – zijn belangrijke variabelen voor de voorspelling van de ‘gezondheid’ van een economie. In dit rapport staat de kwantitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking op de middellange (2024) en lange termijn (2060) centraal. Dit krijgt invulling op basis van drie scenario’s. De conclusie is – ook in het meest negatieve scenario – dat de daling van de beroepsbevolking veel minder dramatisch is eerdere rapporten suggereren. Dit leidt tot de conclusie dat op middellange termijn geen sprake is van een ‘War for Talent’. Wel zal zich, net als nu het geval is, in bepaalde marktsegmenten sprake zijn van schaarste op de arbeidsmarkt. Zo missen ontwikkelingen als een langer doorwerkende beroepsbevolking, een lage economische groei en toenemende automatisering hun uitwerking niet, met als gevolg een beperkte groei van het aantal vacatures bij een groeiende beroepsbevolking.

Het lijkt me nog maar de vraag of deze conclusies zulke grote gevolgen zullen hebben voor het beleid van Rijk en gemeenten  als het advies van Bakker. Maar dat zal wel moeten. Ik kan me weinig voorstellen bij een scenario waarin een grote arbeidsreserve tot 2024 of langer met allerlei tegenprestaties van de straat gehouden moet worden.

2 gedachtes over “En dat rapport van de commissie Bakker kan ook naar de rommelzolder.

 1. Mejo Huizer schreef:

  Klaas, bedoel je dat we die ‘verplichte tegenprestaties’ eigenijk maar weer in de ijskast moeten zetten?

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   Nou nee, een tegenprestatie is zo gek nog niet maar ik vraag me af of het zinvol en houdbaar is om van mensen heel lang (tien jaar??) een tegenprestatie te verlangen zonder enig verder perspectief te kunnen bieden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s