WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Op de vraag wat ze nou eigenlijk doen, geven de werkconsulenten van de gemeente Rotterdam sterk uiteenlopende antwoorden. “Ik stoom u klaar voor de arbeidsmarkt,” zegt Narimane tegen een denkbeeldige klant. “Ik?” vraagt cursusleider Wesdorp. “Wij gaan u proberen te helpen om…,” begint een collega. “Als ik helpen hoor,” corrigeert Wesdorp, “dan denk ik dat ik kan achterover leunen.” “We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn,” probeert Marieke. “We?”

Het zijn de grote zonden. De woorden die bij de reïntegratie ambtenaren voorin de mond liggen, zijn verboden bij zelfsturing: wij, helpen, samen. Zelfs “ik” moeën ze zien te vermijden. “Want het gaat helemaal niet om jou,” hamert Gejo Duinkerken op de tweede cursusdag. “Je moet jezelf er helemaal buiten laten. Het gaat om de klant. Hij moet het doen.”

Marcel van Engelen in Vrij Nederland.

17 januari 2014

2 gedachtes over “De maakbare bijstandstrekker: “het gaat om de klant, hij moet het doen.”

 1. Ik ben heel erg voor zelfregie, maar als mensen geen hulp nodig hebben komen ze ook niet bij jou. Dan hadden ze al een baan. Dus ik vind dat je ook best mag zeggen wat ze van jou kunnen verwachten (en natuurlijk doe je dat andersom ook).

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   Dat is natuurlijk ook zo. Wat je leest is een momentopname uit een training. Voor veel klantmanagers is het een enorme slag om niet alle zorg over te nemen of om niet alles dwingend op te leggen. Gespreksstijlen die aanzienlijk minder effectief zijn dan de hier geleerde techniek om werkzoekenden zelf te laten bendenkne wat ze nu eigenlijk aan hun situatie willen doen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s