WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Waarom komen burgers bij de sociale dienst. U mag kiezen uit:

  • ze hebben geen geld.
  • ze hebben geen werk.

Laat me raden, uw antwoord is “ze hebben geen geld”. Dat was in ieder geval het unanieme antwoord van de ongeveer twintig collega’s die ik dit de afgelopen weken heb gevraagd.

Zelfs als het hebben van geen geld veroorzaakt wordt door het hebben van geen werk dan nog is het life event waarvoor de bijstander naar de sociale dienst komt het hebben van geen geld.

Al meer dan vijftien jaar verkondigen UWV en gemeenten om het hardst dat werk boven inkomen gaat. De boodschap is niet aangekomen. Voor de werkloze burger gaat inkomen boven werk.

Is dat raar?

Nee, natuurlijk niet. Als je geen geld hebt, overkomen je allerlei problemen die om een onmiddellijke oplossing vragen. Je kunt de rekeningen niet meer betalen, er is een tekort aan huishoudgeld. Noem maar op.

En dan is er gelukkig een oplossing: een overheidsdienst die gratis geld verstrekt. Nood gelenigd, tenminste zo’n beetje.

Maar gratis is natuurlijk niet echt gratis. Gratis betekent gewoon dat iemand anders betaalt. En die iemand is de belastingbetaler en die vraagt (vertaald door de politiek) wel degelijk een prijs.

gratisgeld

De prijs bestaat uit

  • een streng bewaakte poort naar de bijstand
  • uitvoerige controle
  • en zo snel mogelijk weer aan het werk

Welbeschouwd een tamelijk hoge prijs dus.

Het lijkt een beetje op het privacy probleem op internet. daar is ook van alles gratis: Facebook, Twitter, noem maar op. De prijs wordt langs de achterdeur betaald doordat je gegevens worden verpatst aan Jan en alleman.

Ook een tamelijk hoge prijs dus.

Net als de gemiddelde Facebook gebruiker is de gemiddelde bijstander zich nauwelijks bewust van de prijs die hij moet betalen.

En daar moet de sociale dienst hem of haar dus steeds aan herinneren. Die herinneringen zijn steeds minder zachtzinnig. De belastingbetaler dringt aan op het betalen van de prijs zullen we maar zeggen. Wat daar bij goed helpt is nog maar de vraag.

Goedschiks of kwaadschiks sociale diensten hebben het moeilijk om de focus van hun bijstanders te verleggen van gratis geld naar werk.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s