WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Uit de krant: De gemeente Amsterdam (DWI) gaat de zorgpremie voor 2000 mensen inhouden op hun uitkering en rechtstreeks overmaken naar de zorgverzekeraar.

Goed idee?

Ja dat vind ik, ondanks dat ik op dit blog voortdurend voor zelfsturing pleit. En iemand die zelf stuurt betaalt zelf zijn rekeningen, toch?

We bereiken onze beste resultaten nu eenmaal als we intrinsiek gemotiveerd zijn. En we raken gemotiveerd als we autonoom zijn, ons verbonden weten met  andere mensen en dingen doen waar we ons competent over voelen.

Maar dat betekent nog niet dat iedereen in dezelfde mate in staat is om zijn eigen leven te sturen. Het project dat we in Rotterdam uitvoeren heet niet voor niets sturen op zelfsturing en niet alleen maar zelfsturing. En we maken onderscheid in de mate waarin mensen in staat zijn om zelf te sturen.

Er is bovendien nog iets anders. Bijstanders zijn arme mensen. als je ook maar een paar centen hebt, kom je er niet in. Het kost arme mensen veel tijd en energie om arm te zijn. Je bent voortdurend bezig de eindjes aan elkaar te knopen. En het ene gat met het andere te vullen (vandaar ook dat de zorgpremie niet wordt betaald).

Alle energie gaat naar de korte termijnoplossingen. Lange termijn oplossingen (zoals betaald werk vinden) komen eenvoudigweg niet aan de orde. Als je wilt werken aan een structurele oplossing (bijvoorbeeld doordat iemand betaald aan de slag gaat) dan kun je er maar beter voor zorgen dat hij de energie ook heeft om hier ook echt aan te werken.

En wat dat betreft is de actie van DWI een prima initiatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s