WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

De overheid bezuinigt zich een ongeluk en houdt de blik gericht op het wenkend perspectief: de participatiemaatschappij. Daar is het alternatief voor alle overheidstaken de burger. De burger moet vooral zelf met gebruikmaking van zijn eigen kracht en netwerk het alternatief vormen. Maar gaat de burger nu eigenlijk wel doen wat de overheid zo graag wil.

Het antwoord ligt op straat en luidt neen.

2014-06-12 22.20.10

Voor een toelichting op dit klip en klare antwoord is er het olifantenpaadje. Wat is dat? Een olifantenpaadje is een niet officieel weggetje of pad dat wordt gebaand door mensen zelf als kortste route van A. naar B. Zoals een olifant dat doet. Dwars door alles heen.

Als je er op let zie je ze overal.

Handige afsnijdingen dwars door het grasveld of een ommetje langs een versperring. Fietsers die niet de voorgeschreven omleiding langs een wegopbreking volgen, niet volgen maar halsbrekende toeren uitvoeren om toch maar de kortste weg te kunnen volgen.

Metafoor.

Burgers zetten op grote schaal de geplande werkelijkheid naar hun hand en vullen het in op de door hen gewenste wijze. Het olifantenpaadje is een metafoor voor de gedragspatronen van burgers waarmee regels worden omzeild of genegeerd.

De rationele regels die de overheid stelt worden verruild voor een intuïtievere en meer rechtstreeks manier van denken. En er zijn goede redenen voor overheidsregels: veiligheid; esthetiek; het voorkomen van fraude. Maar dat maakt allemaal niet uit.

Dus als de overheid gebruik wil maken van de zelfsturing en eigen kracht van burgers dan moet ze mee in de manier waarop deze tot stand komt en er niet automatisch van uit gaan dat burgers zullen doen wat de overheid voorschrijft. Volg het olifantenpaadje van de burger en vindt het geheim van zelfsturing en eigen kracht.

 

Een gedachte over “Volg het olifantenpaadje, vind de burger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s