WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

succes falen

Ik heb twee kinderen, allebei in de eerste helft van de twintig, hier aan te duiden als kid 1 en kid 2. Allebei typische havisten volgens de Cito.

Zelf heb ik al dertig jaar een baan waarbij inzicht in de ontwikkeling op de arbeidsmarkt onontbeerlijk is. Heeft dat ooit een rol gespeeld in de opvoeding? Heb ik mijn kinderen ooit geadviseerd om accountant te worden of metaalbewerker.

Het antwoord is nooit.

Ik ben een ouder van deze tijd en heb mijn kinderen consequent aangeraden hun passie te volgen.

Verschrikkelijk woord, dat wel.

Het idee is dat mensen die werk maken van wat ze vreselijk leuk vinden een zinvol leven leiden en dat als je ergens echt voor gaat, je er ook werk in vindt.

Dat laatste is natuurlijk nog maar de vraag. Dat eerste trouwens ook.

Is dat nu gelukt? Hebben mijn kid 1 en kid 2 hun passie gevonden en er hun beroep van gemaakt?

Ja, dat is prima geslaagd.

Je passie vinden is overigens nogal moeilijk voor een kind. De richting waarin gezocht moet worden, dringt zich zo’n beetje op maar het heeft nogal wat voeten in de aarde voor dit concreet wordt.

 • Meester en actrice.

Kid 1 is er vanaf de basisschool duidelijk over geweest dat hij meester wilde worden. Toen hij op de middelbare school terechtkwam veranderde dat in leraar. Hij doorliep de HAVO met de slogan een zes is ook een voldoende en was akelig consequent in zijn keuzes maar van passie nooit wat gemerkt. Toen het in vijf havo er op aan kwam, koos hij plotseling voor een opleiding in de jeugdzorg.

De passie van kid 2 is van meet af toneel geweest. Zo lang als de basisschool duurde was dit verbonden met de droom van ieder kind, namelijk beroemd worden. Een jaartje in de kost aan de andere kant van de wereld, bracht het inzicht dat er geknokt moet worden om iets te bereiken. ze spreekt bovendien  vloeiend Spaans wat erg handig is. Kid 2 heeft er best lang over gedaan om haar passie in een concreet beroep te laten landen. Het werd toneelmaker.

Beide kids kwamen een rolmodel tegen die het verschil maakte en vage idealen omzette in concrete plannen. Kid 1 switchte al snel naar de lerarenopleiding Natuurkunde. Hij ging stage lopen op zijn oude middelbare school met zijn oude natuurkundedocent als begeleider. Die man had al een passie voor natuurkunde bij hem losgemaakt toen hij nog op school zat. De samenwerking duurt tot de dag van vandaag. De basis is passie voor het vak natuurkunde en het leraarschap.

Kid 2 bracht jaren door bij Jeugdtheater Hofplein en deed mee aan musicals en operettes. De verandering kwam met een docent die met haar lesgroepje een duik nam in de Griekse tragedies. Ze speelde Iphiginea en deelde thuis mee dat ze het soort actrice wilde worden dat in de tekst kroop. Ik gaf haar een bundel met de tragedies van Sophocles die ergens ongelezen op de plank lag. Een week later had ze het  uit. Hier was iets onvermijdelijke gebeurd. Uiteindelijk koos ze voor theatermaker.

En dan nu de hamvraag. Klaas, is het een beetje gelukt met het arbeidsmarktbeleid in je gezin.

De gemiddelde leeftijd van de natuurkundeleraar ligt rond de vijftig, heb ik me laten vertellen. Kid 1 werd binnen een half jaar ingelijfd in het lerarencorps van zijn oude middelbare school. En sindsdien gaat het crescendo. Hij heeft een vaste baan en hoeft zich geen zorgen te maken over ontslag.

Kid 2 heeft haar opleiding nog niet afgerond. maar haar arbeidsmarktperspectief is wel duidelijk. Dat is er alleen als ze het zelf weet te maken. En ze werkt dan ook hard aan haar netwerk en sloot een bondgenootschap met haar klasgenoot die overla geld in ziet.

Handig.

Als vader denk ik dat kid 2 het gaat maken. En als ze het niet maakt  als toneelmaker dan toch zeker als organisator. Want daar excelleert ze in. En organiseren is een vaardigheid. Die kun je overal inzetten.

Jouke van Dijk wees er onlangs in een Divosa college op dat er veel werklozen zijn in technische en ICT beroepen. En dat terwijl deze sectoren toch de beroepen met toekomst bieden hebben. Werkloze kapsters heb je niet zo veel. Terwijl kapster toch de opleiding waar je beter niet aan kunt beginnen. Daar zijn er veel te veel van.

Maar een kapster kan ook in een winkel werken en een hoop andere dienstverlening bieden.

Kortom ik denk dat twee vakmensen heb voortgebracht. Een beroepsopleiding is belangrijk maar daarbij hoeft het oog niet uitsluitend op de arbeidsmarkt gericht te zijn. Dat wordt ook steeds lastiger. Nauwelijks twee jaar geleden werd een carriere in de zorg als een zekerheid gezien. Inmiddels is van die zekerheden niets over.

Wat is er nog meer nodig voor je eerste beroepskeuze? Je moet er inderdaad voor gaan. Een rolmodel of een gids is onontbeerlijk en dat is iemand anders dan je vader of moeder. En verder veel zin en doorzettingsvermogen.

4 gedachtes over “En Klaas, is het goed gelukt met het arbeidsmarktbeleid in je gezin?

 1. Hans Hockx schreef:

  Mooi blog, heel herkenbaar ook voor mij als vader van 3 kinderen die ook hun weg hebben moeten vinden op de arbeidsmarkt en daarin hun eigen keuzes hebben gemaakt. dochter 1 ontwerpt en maakt kleding en houd daarover een veelgelezen blog bij, dochter 2 zong vanaf haar geboorte en is -ondanks forse dyslexie, nu een klassiek opgeleide mezzo sopraan en zangpedagoge. Zoon heeft na een moeilijke start qua opleiding (ook dyslectisch) de MBO opleiding voor biologisch dynamisch veehouder gedaan aan de Warmonderhof en daar ook een geweldig persoonlijke groei doorgemaakt. Een baan in die sector zit er (nog) niet in maar hij is volop aan de slag via uitzendbureaus.

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   Het is wel mooi als je er een beetje op terug kunt kijken, vind je niet? Zo’n tevreden gevoel van dat het zijn weg vindt.

   Like

   1. Hans Hockx schreef:

    Klopt! Ook heel bijzonder om te zien hoe de mix van talenten, doel en doorzettingsvermogen kan leiden tot mooie resultaten. Anderzijds zie ik ook de worsteling van deze generatie die het lang niet makkelijk heeft op de arbeidsmarkt. Ik had vooraf nooit kunnen bedenken dat twee van de drie uiteindelijk als zelfstandige aan de slag zou gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s