WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.


2 januari 2015

Ik kan het goed zien aan de toestand van mijn herenboudoir. Nu mijn kids het huis uit zijn, is er geen dwingende macht meer om alles op tijd en goed schoon te houden. Ik heb opgevoed volgens de aloude principes rust, reinheid en regelmaat. En ik zei toen al dat reinheid op mij de minste aantrekkingskracht had. Niet dat de stofvlokken me nu om de oren vliegen maar ik moet toegeven: ik ben voor schoonmaak niet intrinsiek gemotiveerd. En nu de externe prikkel er niet meer is, ontbreekt me vaak de wilskracht.

Je moet vandaag de dag voor alles gepassioneerd zijn en verbonden en ik weet niet wat. Allemaal vormen van intrinsieke motivatie. En dat leidt dan weer tot prachtige ondernemingen en projecten en wat al niet, gebaseerd op pure wilskracht. Maar volgens wetenschappelijk onderzoek is wilskracht niet onuitputtelijk. Het is gewoon op na een tijdje. En bij mij is dat toevallig steeds op het moment dat ik wil gaan stofzuigen.

Kortom, de beste oplossing voor een schoon huis (en heel veel andere zaken) is om niet te vertrouwen op je intrinsieke motivatie of je wilskracht maar gewoon om een routine op te bouwen en te handhaven.

Daar is dan wel weer een flinke dosis wilskracht voor nodig.

2 gedachtes over “Intrinsieke motivatie, wilskracht en de routines en verplichtingen die ons op koers houden.

 1. Monique@detuinpraktijk.nl schreef:

  Ik las hersenboudoir… het mijne is geloof ik in een permanente staat van verbouwing 😉

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   Haha, die moet ik onthouden. Hersenboudoir.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s