WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

kudos Volg mijn redenering alstublieft. Als ik iets doe (voor een ander) dan voeg ik waarde toe. Waarde is een economisch begrip. In de praktijk stellen we waarde gelijk aan euro’s maar dat hoeft helemaal niet van de economen. Waarde toevoegen vindt ook plaats met gesloten beurzen in de informele economie. Bovendien verdien je met werk niet alleen maar geld, je verdient ook niet materiële zaken. Laten we die waarde voor het gemak maar kudos noemen. Je kunt dus met het toevoegen van waarde op twee manieren verdienen

  • euro’s  en
  • kudos.

Kudos zijn er op twee manieren. Als je werkt doet of het nu betaald is of niet dan oogst je waardering. Dat kan heel veel zijn of heel erg weinig. Als het erg weinig is dan zou ik maar snel wat anders gaan doen. Maar als het veel is dan is dat prima! Je hoort ergens bij, men vindt je goed in wat je doet, men vindt je vaak ook aardig. Kudos zijn er ook omdat werk goed is voor jou. Dat zit m vooral in structuur. Je bent een (flink) deel van de dag kwijt aan je werk. Dat maakt je dag minder oeverloos en dat is prettig. Bovendien moet je iets doen en wat je moet doen moet je vaak herhalen. Dat betekent dat je er steeds beter in wordt en ook dat is vrijwel altijd een zeer prettige ervaring.

Nu zijn er nogal veel mensen die rondlopen zonder betaald werk. Dat betekent dus niet dat ze geen waarde kunnen toevoegen. Want daar hoeft geen geld aan te pas te komen.

Nu heeft de overheid dat blijkbaar ook gedacht. Dus als je geen formeel betaald werk kan doen moet je een tegenprestatie leveren. Zo’n tegenprestatie levert natuurlijk weinig geld op. In ieder geval niet meer dan de uitkering die je toch al krijgt. Maar je kan er wel heel veel kudos voor krijgen. Veel mensen hebben er eerst helemaal gen zin in maar als ze zien hoeveel kudos ze krijgen, slaan ze als een blad aan de boom om.

Nu denkt de overheid natuurlijk wel dat al die mensen die nu een tegenprestatie moeten doen lekker werkfit blijven en later weer tegen een salaris kunnen werken.

Maar is dat wel zo?

Veel mensen met een tegenprestatie kunnen alleen tijdelijk productiewerk krijgen. Dat is werk voor weinig geld en ook voor weinig kudos. (voor jou tien anderen). Als je werkt voor veel kudos, wil je die waarschijnlijk liever houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s