WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Nog geheim dat ik heb ontdekt bij het ouder worden: Doe er u voordeel mee, zou ik zeggen.

Hier is het.

De mens in het algemeen en ik in het bijzonder  heeft maar heel weinig talenten -meestal maar één- maar daarin word je wel steeds beter.

Ik kwam er op naar aanleiding van mijn laatste  beoordelingsgesprek. Het gesprek was leuk maar werd voorafgegaan door het bijhouden van een complexe en tijdrovende administratie van resultaatgebieden en competenties. Je werkt ten slotte bij de gemeente Rotterdam en daarvoor zul je boeten.

Nummer 1 op de competentieranglijst staat al jaren resultaatgerichtheid. Dat had u waarschijnlijk wel geraden. En ik zal hierover een schaamteloze bekentenis doen.

Ik ben niet erg resultaatgericht.

Daarmee onderscheid ik me in ieder geval van de rest van de hedendaagse werkende mensheid. Want die zijn allemaal wel erg resultaatgericht. Althans dat zeggen ze. Ik schat zo maar in dat het in 85% van de Linkedin profielen wordt genoemd. Zelf vind ik het ook wel belangrijk dat er iets terechtkomt van wat ik doe maar eerlijk gezegd kun je dat beter resultaatgeïnteresseerd noemen. Mijn kracht ligt nu eenmaal in het signaleren en combineren van ontwikkelingen. Ik snap goed welke ontwikkelingen er in de toekomst verborgen liggen en ren permement voor de troep uit en roep over mijn schouder:

Dit zouden we kunnen doen,

en dit,

en dit

en dat we dit aanpakken is onvermijdelijk.

Ik ben een luchtballon en die doen dat. En wat je in de loop van de jaren leert is hoe je compenseert voor waar je minder goed in ben. Een luchtballon heeft nu eenmaal een anker nodig. Anders land je nooit. Wat ik altijd doe, is een relatie aangaan met iemand die een anker voor me is. Zo’n relatie is bijna altijd schurend, want we begrijpen niet veel van elkaar, maar ook waardevol want er is wederzijds profijt. Ik heb geleerd om gewoon te doen wat mijn anker zegt wat ik moet doen, anders duurt het veel te lang of er komt niets van terecht. Mijn anker gaat door mij vaak met andere en meer vernieuwende dingen aan de slag. Mijn ankers zijn overigens bijna altijd vrouwen.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat ik in de loop van de jaren steeds beter ben geworden op strategisch en ontwikkelen gebied. Maar dat lukt me vooral omdat ik voor beter ben geworden in het compenseren van de zwaktes en daarvoor anderen inschakel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s