WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

coping

Ray Geerling, voormalig redacteur van dit Sociaal Bestek, vroeg een paar jaar geleden aan een zaal vol sociale dienst medewerkers wie van hen een dienstverband van meer dan twintig jaar achter de rug had. Vervolgens feliciteerde hij de handopstekers uitbundig met het feit dat zij hun derde stelselwijziging gingen meemaken met de komst van de Wet Werken naar Vermogen (later de Participatiewet).

Ik had zelf mijn hand opgestoken maar was eerlijk gezegd helemaal niet ingenomen met Ray’s gelukwensen. De meeste ambtenaren maken in hun hele carriere geen enkele stelselwijziging mee. En daar zat ik dan al weer met nummertje drie. Het geeft te denken over de duurzaamheid van een stelsel als de fundamenten in zo’n kort tijdsbestek drie keer moeten worden gereviseerd. Het geeft te denken over het aanpassingsvermogen van homo ambtenaris en inderdaad word ik er zo langzamerhand wel een beetje moe van.

Die derde stelselwijziging is per 1 januari van dit jaar een feit met de invoering van de drie decentralisaties. De grote lijn blijft hetzelfde. Er worden bevoegdheden overgedragen naar lagere overheden en de eisen aan de zelfstandige burger worden verder opgeschroefd.

Zijn we er nu?

Het platte antwoord is nee want na de transitie volgt de transformatie en Sociaal Bestek zal de komende tijd getrouw en kritisch verslag doen van alle experimenten en aanpakken om tot een nieuwe praxis te komen. Maar dan blijft nog de vraag of er ook nog een vierde stelselwijziging of zelfs een vijfde komt. Dat weet ik natuurlijk niet. Maar de opmerkingen van minister Asscher over de op handen zijnde robotisering van de samenleving geven te denken. Want wat moet je nog met een activerend arbeidsmarktbeleid als 40% van de banen door robots wordt overgenomen

(Door mij geschreven redactioneel voor Sociaal Bestek no. feb/mrt 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s