WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

scholing

Soms moet de neus even de lucht in om een trend te ruiken. En wat ik opsnoof tijdens het congres over de toekomst van de sociale dienst was overduidelijk een scholingsluchtje.

Jarenlang zat scholing voor werkzoekenden in het verdachtenbankje van de re-integratie want maar zelden bleek uit onderzoek dat het erg effectief was. Alleen in kort maar krachtige vorm en vooral opgedist aan jongeren kon het door de beugel. Beter nog was om jongeren weer naar het reguliere onderwijs te sturen. Voor het overige bleek dat de bijstandsduur langer en de  kosten alleen maar stegen als er veel werd geschoold.

Nu met blijvend hoge werkloosheid en het weinig aanlokkelijke perspectief dat in de toekomst alleen hoger opgeleiden veel kans maken op de arbeidsmarkt, begint opnieuw de roep om scholing. Logisch toch?

Maar in een tijd waarin sociale diensten eigenlijk alleen proberen het aantal bijstandsgerechtigden niet te hoog op te laten lopen met een fractie van het budget dat daar vroeger voor was bestemd, zal het wel aan dovemansoren zijn gezegd.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben het van harte eens met de opmerking dat scholing cruciaal is op de arbeidsmarkt van morgen (het is vandaag namelijk ook al zo). Het moet alleen niet direct worden gekoppeld aan de re-integratie van bijstandsgerechtigden.

Als scholing zo essentieel is voor de arbeidsmarkt van morgen dan hoort scholing een andere plaats in het sociaal systeem te krijgen. In zijn meest extreme vorm: onderwijs boven uitkering. Het systeem voorziet wel een cursus maar niet in een uitkering voor levensonderhoud.

Als scholing zo essentieel is dan moet de mogelijkheid om geschoold te krijgen worden losgekoppeld van de status werknemer of werkzoekende. Een scholingsrecht voor iedereen.

In een scholingsrecht voor iedereen is geen rol weggelegd voor de sociale dienst. Dus over de toekomst van de sociale dienst gesproken. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s