WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Op Sociale vraagstukken een schitterend verhaal over de Torteltuin in Zwolle. Bewoners nemen een stukje grond in beslag om daar een moes- annex speeltuin te beginnen.

Een vorm van Annie M.G. Schmidt anarchisme zullen we maar zeggen.

Dit leidt dan tot een serie ambtelijke reflexen, die Annie zo verzonnen zou kunnen hebben, en grotendeels zijn terug te voeren op regulering en handhaving.

Een manier waarop de gemeente relaties aangaat met de burgers is door middel van regels en regels handhaving. Werken met regels kan uit de hand lopen. Het is dan nodig om terug te keren naar de bedoeling van een project en contact te maken met betrokkenen. Bij de Torteltuin belde de ambtenaar met de projectontwikkelaar en wist het project zo verder te brengen.

En dit fenomeen kennen we in Rotterdam maar al te goed.

Een andere vorm van samenspel tussen overheid en samenleving betreft de bedrijfsmatige en marktgerichte benadering. Eenzijdig denken in rendement schuift maatschappelijke waarden terzijde, zoals huur vragen voor een speeltuin die mensen zelf aanleggen. Opnieuw zorgde een ambtenaar voor een doorbraak door te luisteren naar de inwoners en terug te keren naar de bedoeling.

Het aardige in het Zwolse verhaal is dat ambtenaren na een korte dwaaltocht iedere keer bij zinnen komen en het goede voorstellen. Kleine kanteling.

Uit: “een cultuurshock in Zwolle” door Kirsten Notten op Sociale Vraagstukken.

17 augustus 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s