WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

De arbeidsmarkt van de toekomst.

26 oktober 2015


Een korte samenvatting wat ons de komende jaren te wachten staat op de arbeidsmarkt. De bottomline is heel simpel maar stelt ons ook voor een gigantische opgave.

  • Een markt voor hoogopgeleiden.

De vraag van werkgevers verschuift steeds meer naar hogeropgeleiden. De vraag stijgt sneller dan het aanbod. ( de prijs dus ook) en dus neemt de loonongelijkheid tussen hoger opgeleiden en lager opgeleiden toe.

We hebben in Nederland ook een minimumloon. Ligt je productiviteit onder de grens van het minimumloon dan ligt de werkloosheid op de loer. Omdat het minimumloon net iets sneller stijgt dan het productiviteitsniveau van lager opgeleiden wordt ieder jaar een iets grotere groep lager opgeleiden werkloos.

Daar komt nog bij dat de werkgelegenheid voor de middenberoepen krimpt.Deze groep solliciteert dan op lager gekwalificeerd werk en concurreert met de groep lager opgeleiden. De afvallers worden werkloos.

  • Hoe los je dit op?

Natuurlijk allereerst door scholing. Hierdoor kunnen mensen toch nog aansluiten op de markt met hoger gekwalificeerde vacatures. De andere oplossing is loonkostensubsidie. Dat geeft een prijsvoordeel voor mensen die anders vanwege hun gierige kwalificaties niet aan de bak zouden komen.

(Filmpje van mejudice)

Een gedachte over “De arbeidsmarkt van de toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s