WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

coopfran

Sociaal ondernemers heb je in soorten en maten, ongeveer zoals ik er hier chocola van probeerde te maken. Nu hebben hun bedrijven ook verschil;ende soorten en maten. Misschien is het interessant om eens te kijken naar bedrijfsvormen die beogen om mensen in de bijstand voor een stukje op de huppel te helpen als ondernemer. Voor een stukje, want men gaat bijverdienen en blijft (nog) in de uitkering.

Ik ken er nu twee, maar er zijn er vast veel meer.

De eerste is de coöperatie of buurtcoöperatie, bekend van de Vrije Uitloop in Breda en gepropageerd door Cordaid. Hier wordt uitgegaan van wat mensen aan het hart ligt. Zij brengen hun werk in (naaister, kok, hovenier) in in de coöperatie. Ze behouden hun uitkering en gaan met hun passie omzet maken (en komen zo uit de uitkering?)

De tweede kwam ik tegen onder de ideeën voor het Citylab010 in Rotterdam. Het is het idee van Enviu voor microfranchises. Een microfranchise is een concept dat elementen uit de franchising toepast op kleine schaal. De franchise wordt getrokken door een echte  ondernemer. De franchisenemers zijn mensen uit de bijstand die na een korte training pakketten kunnen bezorgen of champignons kunnen kweken op hun balkon.

Ook hiermee kom je misschien niet meteen uit de uitkering maar een begin is een begin.

Het grappige is dat beide vormen voortkomen uit ontwikkelingssamenwerking. De overeenkomst is verder dat de coöperatie of de franchise een aantal organisatorische problemen voor de startende mini ondernemer oplost, zij het op nogal verschillende manieren. De microfranchise sluit ook nog aan op de ontwikkeling in de deeleconomie waardoor er steeds meer werk als het ware “verklust“. Het wordt opgedeeld in allemaal kleine klusjes.

Het verschil lijkt me te liggen in het uitgangspunt.  De coöperatie gaat uit van de passie van individuele mensen. De microfranchise gaat uit van een bedrijfsconcept en een ondernemer (een echte nog wel).

6 gedachtes over “twee leuke vormen voor een sociale onderneming.

 1. Klaas Folkerts schreef:

  Het is en blijft kleinschalig, Ben zelf ook zelfstandig ondernemer geworden omdat ik het niks vond, altijd onder een baas te werken. Ik adverteer in de plaatselijke krant de Friso met als tekst, prijs en service is beter dan de mediamarkt en dat werkt. Ziggo-KPN-Dealer- Advies en draai ook nog een leuke omzet, vooral bij de minder jonge mensen, want daar moet ik het van hebben. Alleen denken sommige mensen dat ik goedkoper dan de Mediamarkt ben, maar dat is niet zo. Groetjes vanuit Workum.

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   En ik maar denken dat je hovenier bent.

   Like

   1. Klaas Folkerts schreef:

    Nee dus, ben geen hovenier. Dat is de oudste zoon, vader helpt hem wel eens , nu met zijn 68 jaren. Maar het moet wel technisch werk zijn, met groen heb ik niet zo veel. Het was ook wel grappig, heb nu weer een lieve vriendin en zou haar helpen in de tuin en moest een haagknipper gebruiken. Hij zei, heit fint doch niks oan túnwurk, ja maar als er een vrouw in het spel is, dan is het wat anders, Mijn vrouw is ruim 4 jaar geleden overleden en als ik aan haar terug denk kan ik alleen maar dankbaar en blij zijn. http://www.hiekefolkertsdevries.nl die heeft de jongste zoon gemaakt. Groeten van Klaas Folkerts uit Workum.

    Ben ook nog in paar keer in Tanzania geweest, zie: janpostma.waarbenjij.nu

    Like

   2. Klaas Folkerts schreef:

    Dag Klaas,
    Ik heb de site bekeken. Ook die over je reis naar Tanzania, mooi werk. Wat geef je plotseling een inkijkje in je leven. Ik ben blij dat je weer een nieuw leven kunt opbouwen met je vriendin. Overigens zag ik op de herdenkingssite tot mijn verbazing dat we niet alleen onze voor- en achternaam delen maar ook onze tweede naam. Ik heet ook Klaas Auke Folkerts. Vernoemd naar mijn pake en mijn vader. De familie komt uit Friesland maar vestigde zich voor de oorlog in Breukelen. Dat had te maken met de exportslachterij van mijn pake en diens broers. Allemaal veehandelaren. Sommigen boerden er nog naast. Oorspronkelijk komt de familie uit Lollum.
    Zelf dreef de liefde mij naar Rotterdam waar ik nu al meer dan 25 jaar woon. De liefde hield geen stand maar leverde wel 2 prachtkinderen op. Ik werk als adviseur voor de gemeente Rotterdam. (maar dat was je vast al duidelijk.

    Like

 2. karlijn schreef:

  Hoi Klaas, ik ben v cordaid en de sociale cooperatie kent ook weer n aantal vormen. Die jij beschrijft zijn zgn scharrelondernemers, we onderscheiden ook de soc coop met gemeenschappelijke bedrijfsvoering. In beide gevallen zitten er ook ‘echte’ ondernemers in, die echter door de vorm v coops iets langer de tijd hebben financieel duurzaam te worden

  Like

  1. Klaas Folkerts schreef:

   AH. Dank je. Dit helpt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s