WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Waar gaat het naar toe op de arbeidsmarkt. Het FNV lamenteert over het verdwijnen van de echte baan, en ach helemaal ongelijk hebben ze niet. Er verdwijnen zekerheden in het putje, je wil het niet weten. Daar gaan we misschien nog wel eens spijt van krijgen.

Maar voor ik me volledig associeer met twintigste eeuwse opvattingen over de arbeidsmarkt, er zijn genoeg mensen die er niet op kunnen wachten. Hier wordt op enthousiaste toon de flexibilisering binnen gehaald om er tien lessen uit te halen. Het is ook een mooi ding voor hoogopgeleiden, in het bijzonder vrouwen, die werk willen combineren met andere zaken zoals het opvoeden van kinderen. Maar dan liever niet zoals in China, waar flexibiliteit ook de norm is maar

But there are 600,000 deaths in China every year from work exhaustion,” Chen added. “And there are even WeChat stickers about a character called Tusiji who is very overworked, which are very popular.

Dat dan maar niet. Dus de vraag is hoe bouwen we sociale zekerheid die met de flexibiliteit van de arbeidsmarkt kan meebewegen? Hier ligt een punt want de huidige zekerheid is gebaseerd op de echte baan. Als er even geen echte baan was dan was daar de echte uitkering. Wat zeg ik die is er nog steeds. Gebaseerd op het laatst verdiende loon of op minimale bestaansvereisten.

FullSizeRender

Met een waterscheiding tussen (vast, betaald) werk en de uitkering. Maar met de nieuwe nadruk op flex en freelance moet de grens tussen werk en zekerheid ook vloeiender worden. Toch?

FullSizeRender

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s