WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

UWV

Het zal wel komen omdat ik zelf bij zo’n club werk maar het houdt me al jaren vreselijk bezig. Waarom lopen ICT projecten bij de overheid zo verschrikkelijk uit de hand. Ik kan het zelf waarnemen. Maar de mate waarin de kosten en vooral ook de bruikbaarheid zo gierend uit de klauw lopen. Hoe kan dit nu toch? daar moet toch een diepliggende oorzaak voor zijn?

Het antwoord staat in dit artikel in NRC waarin de voorspelbare (en voorspelde) crash van Werk.nl van het UWV wordt gefileerd.

Het onthutsende  is voor mij dat er niets in staat dat ik niet had kunnen raden. Ik ga er blijkbaar stilletjes van uit dat er bij zoiets als Werk.nl een voor mij verborgen of onduidelijk aspect een dominante rol speelde. Het kan toch niet zo zijn dat de gebruikelijke bureaucratische aspecten van de organisaties dit merkwaardige en kostbare schimmenspel veroorzaakten?

Maar dat kan dus wel.

Het artikel zelf vat het kernachtig samen:

Het is ook een schoolvoorbeeld van een patroon dat vaker tot overheidsfalen leidt. Politici bedenken onuitvoerbaar beleid; bestuurders en topambtenaren schuiven aangekondigde problemen zo lang vooruit dat ze niet meer zonder grote schade kunnen worden opgelost. Het vermijden van risico’s en het beschermen van (politieke) imago’s krijgt prioriteit boven het verbeteren van overheidsdiensten voor burgers.

Met name dat laatste is natuurlijk de sleutel. Het artikel laat bovendien goed zien dat angst de leidende factor is bij het nemen van beslissingen over Werk.nl. Daardoor krijg je uiteindelijk een systeem wat je helemaal niet wilt. Ook al lijkt werk.nl de laatste tijd te functioneren:

De conclusie is al met al niet dat het bouwwerk stevig staat. Het is eerder dat binnen het UWV de systemen zo weinig mogelijk worden aangeraakt, uit angst voor een nieuwe crash.

(…)

Maar door die kramp raakt de droom én belofte van de raad van bestuur van een goedkoop te onderhouden, stabiele digitale dienstverlening, waar mensen die werk zoeken echt iets aan hebben, steeds verder uit zicht. Het UWV is verlamd.

30 november 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s