WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

FullSizeRender

Om maar eens met dominee Gremdaat te spreken: “kent u die uitdrukking? Aangehaakt zijn”. Ik word de laatste maanden bij steeds meer ontwikkelingen en projecten aangehaakt of ik dat nu wil of niet. Aanvankelijk leek te gaan om een nieuwe en onschuldige uitdrukking in het ambtelijk taalgebruik. De laatste tijd vermoed ik echter een monstrueuze ontwikkeling achter dit simpele woordje: aanhaken.

Mijn baas blijkt plotseling te vinden dat ik bij deze of gene ontwikkeling moet zijn aangehaakt. En het blijkt niet bij één onderwerp te blijven. Steeds vaker word ik aangehaakt of wordt me gevraagd of ik wel ben aangehaakt. Als ik niet blijk aangehaakt, gaat er blijkbaar iets mis, zonder dat nu al te duidelijk is wat dat dan precies is of wat van mijn aanhaking wordt verwacht.

Het is duidelijk geen taak, want er zijn anderen aan zet. Aangehaakt zijn vergt duidelijk minder. Maar alleen geïnformeerd zijn is  weer te passief. Aangehaakt zijn door alleen zo nu en dan een stuk te lezen is te weinig. In ieder geval betekent aangehaakt zijn dat je op uitbundige wijze in de CC wordt opgenomen van allerlei mailberichten.

Laatst was ik uitgenodigd voor een overleg samen met de stagiaire die momenteel bij ons werkt. We hadden wat tijd genomen zodat ze na de vergadering vragen  kon stellen over onderwerpen die ze niet begreep. Vraag 1: waarom werd dit overleg gehouden? Het had toch ook met een paar mailtjes afgedaan kunnen worden? Mijn antwoord: Dat klopt. Het overleg was er dan ook niet om over inhoud te praten. Het grootste deel van de tijd werd besteed aan de vraag wie er nog meer moesten worden afgehaakt. We zaten met tien man om tafel en voor het vervolgoverleg werden er 25 uitgenodigd. Allemaal aangehaakt.

Goed dat zegt dan wat over de omvang van het verschijnsel. Maar waarom is het monstrueus? Dat is natuurlijk omdat het eigenlijk om een vorm van risicomijding gaat. Je wilt niet in conflict komen met een collega, een andere afdeling of een ander organisatieonderdeel. Dus betrek je ze bij de werkzaamheden of ze daar nu een rol in hebben of niet. En dan is er nog wat: Aanhaken doe je binnen de organisatie. En is het niet monstrueus als grote groepen ambtenaren met elkaar en grotendeels los van de buitenwereld iets bij elkaar verzinnen wat die buitenwereld raakt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s