WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.


23 februari 2016

TERZIJDE.

IMG_0003_NEW

Jaren lang is er voor gepleit en nu is het dan eindelijk zo ver. Het ministerie van Sociale Zaken steekt 10 miljoen euro in het  kennisprogramma Vakkundig aan het Werk.

Om dat bedrag van 10 miljoen euro moest hoogleraar Lex Burdorf onlangs smadelijk lachen toen hij een inleiding verzorgde over het belang van effectieve re-integratie voor gezondheid. Burdorf is hoogleraar Determinanten van Volksgezondheid aan de Erasmusuniversiteit en doet daar onderzoek naar de gezondheidseffecten van werk. Die effecten zijn positief en ongehoord groot. Dat u het weet.

Overigens heeft Burdorf het niet over zo-maar-wat-doen-op-goed-geluk re-integratie, waar we nog steeds te veel voorbeelden van zien. (Het werkt, want de wethouder zegt dat het werkt) maar om bewezen effectieve re-integratie. En de zoektocht naar bewijs is nu net waar het in het kennisprogramma om draait.

In de ogen van een medicus is die tien miljoen van het ministerie maar een fooi als het wordt vergeleken met de vele miljoenen die aan medische research worden uitgegeven. Vandaar dat smadelijke lachje. Gezien de grote effecten vooral voor mensen met een lage opleiding en/of uit achterstandwijken is een veel hogere investering meer dan op  zijn plaats.

Wel jammer dat de tweede kamer het re-integratiebudget van gemeenten nagenoeg helemaal heeft opgedoekt vanwege geldsmijterij zonder resultaat. De komende jaren zullen we het moeten doen met een klein beetje geld voor een steeds groter probleem maar dan wel effectief besteed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s