WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

radicaal

Het probleem met werken is dat alles wat je doet belangrijk is. Dat komt doordat je dat er zelf van maakt of omdat je baas dat doet. Daar is een oplossing voor en die heet prioriteiten stellen.  Als je niet goed bent in het stellen van je prioriteiten dan ben je het haasje. Het probleem met prioriteiten stellen is vaak hetzelfde als het probleem met werken. Weliswaar is niet alles belangrijk maar nog steeds (te) veel.

Zelf heb ik dit aan den lijve ervaren en uiteindelijk ben ik overgegaan op iets dat ik radicaal prioriteren  noem. ik heb het opgepikt van internet en na enige oefening kan ik zeggen; het werkt.

zo werkt het.

Radicaal prioriteren gaat als volgt.

Pak je to do lijst of je projectenoverzicht er bij en selecteer de vijf taken waar je het meest kietelige gevoel bij krijgt en het idee als ik dit af heb gaat het me echt verder helpen.

Taken waarmee je op of over de deadline bent, zijn minder geschikt. Daar heb je waarschijnlijk wel een gevoel bij maar dat is vast niet kietelig. Je bent waarschijnlijk in paniek of van de kook. Dat is wat anders.

Schrijf je vijf taken  op en bepaal de volgorde op basis van het kietelige gevoel. De meest kietelige taak, de taak die je het meest verder gaat helpen, komt bovenaan. Zelf gebruik hier het herinneringen appje op mijn IPad voor. Je kunt er makkelijk mee schuiven tot de meest kietelige taak boven aan staat en je kunt er een magische truc mee uithalen. Druk nu op voltooid op alle taken behalve de bovenste. Als je de herinnerigen app niet hebt, schrsap je ze dan gewoon.

Een prioriteit over.

Gefeliciteerd. Je hebt nu nog maar één prioriteit. Ga er mee aan de slag  en werk er aan door tot het klaar is. Dat is het: radicaal prioriteren. Lees volgende week hier hoe je het beste geconcentreerd aan je taak kunt werken.

Het trucje met de herinneringen app werkt als volgt. De volgende keer dat je het appje gebruikt zie je alleen je top prioriteit maar je kunt de “voltooide” taken terughalen. dan heb je een lijste van vier prioriteiten wat alleen nog met één taak hoeft te worden aangevuld. Ik merk zelf wel dat ik een week later sommige hoog geprioriteerde taken niet erg belangrijk meer vind. De kieteligheid is verdwenen. Voltooide en bij nader inzien minder relevante taken kun je  helemaal verwijderen.

 

Een gedachte over “Flow op je werk: 1. radicaal prioriteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s