WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.


1 maart 2016

TERZIJDE.

IMG_0003_NEW

Klassiek werken in loondienst komt neer op ruilen van tijd voor geld. In de verkochte tijd draai je een moertje aan of knip je gaatje in een kaartje. (Ja, ja jongelui, er bestond inderdaad een beroep dat voor een belangrijk deel bestond uit het knippen van piepkleine gaatjes in kaartjes.)

Het is er nog, klassiek werken, maar steeds minder. Enkele jaren geleden liet de directeur van de overheidsdienst waar ik werk, symbolisch de prikklok kapotbeuken. Het moest verleden tijd worden. Het lukte overigens niet. De prikklok bleek volledig hufterproof. Maar het ding verdween even goed. En nu worden we afgerekend op wat we bereiken. Althans, dat zeggen we tegen elkaar.

Met flexibel werken wordt werk losgekoppeld van een vaste plaats waar de prikklok dwingend bij de ingang stond opgesteld. Met alle portable devices en worldwide inlogmogelijkheden is de grens tussen werk en vrije tijd vervaagd. (Want ook die werd vroeger afgebakend door de prikklok). Je kunt ook thuis werken of in de trein, het park noem maar op.

In een vlaag van kennelijke nostalgie vroeg mijn werkgever mij onlangs, middels een enquête, of en in hoeverre ik mij bij het thuiswerken aan de arbo wetgeving en de arbeidstijdenwet hield. Het klonk bizar en hopeloos ouderwets. Maar aan de andere kant probeer ik zelf regelmatig in een overvolle forensentrein mijn mail te beantwoorden.

Wie is er hier nu gek?

Wie de nieuwe kantoorlocatie van de gemeente Rotterdam in het Timmerhuis bezoekt, kan zich niet aan de indruk ontrekken dat het interieur lijkt op een luxe hotellobby . Het is meer een plek om je vrije tijd door te brengen dan om er eens hard tegen aan te gaan. De ultieme omdraaiing in het hedendaagse werken.

Kortom alles loopt wat werk betreft in schone wanorde door elkaar. Het enige dat nog (nog wel) recht overeind staat is dat werk geld oplevert. En het is de vraag hoe lang nog, nu alles aan het kantelen is. Het is goed denkbaar dat ook de koppeling van werk aan een salaris verdwijnt. Want als werk in de toekomst voornamelijk door computers wordt gedaan moeten mensen wel ergens van kunnen leven. En dat zou dan een basisinkomen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s