WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Reisbureau overheid.

25 maart 2016

Visuals.

disruptie

Ik hoorde laatst een jongerencoach uit over zijn werk. Hij legde contact met vroegtijdig schoolverlaters, bouwde vertrouwen op en probeerde hen te motiveren weer naar school te gaan of, als dat echt niet ging, aan het werk. Zoals tegenwoordig de gewoonte is wordt zoiets afgerekend. In dit geval aan de hand van het aantal jongeren dat is verwezen naar de organisatie die verantwoordelijk is voor de terugplaatsing op school of het begeleiden naar werk.

En dat is een beetje raar.

Het zou toch logisch zijn dat de jongerencoach samen met de jongere tot een passende keuze zouden komen. In plaats daarvan wordt de zaak overgedragen aan een (gemeentelijk) onderdeel dat er vervolgens mee aan de slag gaat. En soms leidt dat er toe dat het ene loket door verwijst naar een volgend loket. Dat er veel misgaat bij deze overdracht behoeft geen betoog.

De medewerker van het gemeentelijk loket beheert informatie waar  de jongere en de jongerencoach niet over beschikken. Tevens fungeert hij als poortwachter. Hij distribueert voorzieningen (hele dure) namens de overheid.

De gemeentelijk medewerker heeft een informatiemonopolie. Een monopolie dat in vergelijkbare situaties op grote schaal op de helling gaat. Neem bijvoorbeeld het reisbureau dat in oude tijden een kunstje kende dat de consument niet kon uitvoeren, namelijk het combineren van beschikbare vluchten en hotelbedden  naar en in een zonbestemming.

Dat kan inmiddels prima en goedkoper door de eindgebruiker zelf rechtstreeks met het hotel en de luchtvaartmaatschappij worden geregeld. Het gevolg is het wegvallen van voormalige informatiemonopolies, namelijk het reisbureau. Dat noemen we dan een disruptieve ontwikkeling.

Waarom zie je dit niet bij de overheid gebeuren?

Het hele aanbod zichtbaar en toegankelijk maken voor de eindgebruiker.  De poortwachter laten vertrekken mits je het zo kunt regelen dat voorzieningen alleen gebruikt kunnen worden door jongeren met een bepaald (risico)profiel.

Het hoort bij ontwikkelingen die zich bij sociale diensten gaan voltrekken. Zie hier een overzicht. In het bedrijfsleven gaat deze ontwikkeling sneller door de concurrentiedruk. Overheden zijn naar aard en opzet monopolies. Daar gaat dit ook gebeuren, het duurt alleen wat langer. Het kruitvat is groter, hoor ik daar iemand onlangs over zeggen en de lont is langer maar brandt wel al.

Het is maar dat u dit weet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s