WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.


9 augustus 2017

IMG_7403

Je hebt het of je hebt het niet. Je bent een ‘have‘ of een ‘have  not’ in de klassieke opvatting over armoede. Armen zijn have not’s; proletariërs. Blijft deze gang van zaken overeind in de veel besproken next economy?

Next economy is wat ons overkomt door snelle technologische ontwikkelingen. We gaan alles delen via internetplatform. Onze heggenschaar, onze auto (via Uber) en ons huis (via AirBnB). De manier van produceren wordt helemaal anders. Robots nemen de productie over. Maar dat geeft niet want we worden onze eigen energieproducent en daar worden we stikgelukkig van.

We zijn bovendien verschrikkelijk hoogopgeleid en dat is maar goed ook want we moeten onze kennis en vaardigheden voortdurend bijspijkeren, wisselen veelvuldig van klus of baan, zijn dus verschrikkelijk creatief en flexibel. Dat heet 21st century skills.

Next economy lijkt vooral te gaan over hoogopgeleide jongeren alsof dat de enige mensen categorie is die over tien, vijftien jaar nog bestaat.

Maar dat is natuurlijk niet zo.

De achterblijvers bestaan over tien jaar natuurlijk gewoon nog. Het enige nieuwe aan de next economy is dat ze ook nog cannot’s zijn geworden. 21st century skills lijken er vooral te zijn voor jonge hoogopgeleiden en niet voor de eeuwige vergaarbak van ouderen, laagopgeleiden, statushouders en of geestelijk beperkten.

En have not’s zijn ze ook nog gewoon. In praktische zin betekent dat dat flexibiliteit aan hen vaak niet is besteed. Flexibiliteit veronderstelt risico’s durven nemen. Een financieel reserve helpt daarbij. Maar een financieel reserve hebben have not’s uit de aard van de zaak nu eenmaal niet. Dus nemen ze liever ook geen risico. Dat is nu al zo en over tien, vijftien jaar is dat niet anders.

die next economy werkt alleen als er een sociaal antwoord komt op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s