WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Gedurende de vorige crisis in de jaren tachtig verloor ik mijn baan op een moment dat er niets anders voor handen was. Achteraf een bepalend moment in mijn biografie, maar wist ik veel op dat moment.

Je doet maar wat.

Ik zette met mijn vrienden Roelof Duursema en Peter Elfferich werklozenprojecten op in mijn toenmalige woonplaats Baarn. Het was een leuke tijd tot het moment kwam dat er vanwege de liefde, brood op de plank moest komen.

Uiteindelijk ben ik over de balie gesprongen en dus voor de dienst gaan werken waar ik eerder min uitkering van kreeg.

De afgelopen 30 jaren ben ik bij  van alles en nog wat betrokken geweest op het gebied van werkgelegenheid. Het jeugdwerkgarantieplan, de banenpool, de ID banen, Workfirst, been there, done that.

Ik word er wel eens moe van als ik er te veel aan denk.

Voor de gemeente Rotterdam werkte ik onder andere aan de effectiviteit van re-integratie. Jaren heb ik geloofd dat de effectiviteit kon verbeteren door externe prikkels. No cure, no pay, dat soort dingetjes.

Inmiddels weet ik beter. De kwaliteit kan omhoog door beter vakmanschap en -hoort er bij- minder bureaucratie.

Sindsdien werk ik dus vooral aan vakmanschap. Met Gejo Duinkerken, Roeland van Geuns en Peter Wesdorp richtte ik het Gilde re-integratie op met als doel evidence based methoden in de re-integratie.

Voor de gemeente Rotterdam zette ik met Sevim Yalcin het programma Sturen op zelfsturing op.