WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Zelfsturing bij een ander.

Mag een ander niet zelf weten of hij zichzelf stuurt of niet?

Nee.

Er zijn weinig situaties waarin iemand het stuur helemaal kwijt is. Dat zijn stuk voor stuk heel ernstige situaties. Ernstige verslaving, psychiatrische stoornissen. dan moet er natuurlijk worden ingegrepen. Maar als dat niet zo is….

Hoe vaak handelen professionele hulpverleners niet vanuit de reparatiereflex. Er is iets mis, hier moet ik ingrijpen en het stuur overnemen. Maar hoe vaak is hier wel niet de stille bijbedoeling de eigen onmisbaarheid te bewijzen. Of de onuitgesproken angst dat de cliënt niet de juiste keuzes maakt, welke dat dan ook mogen zijn.

Het  stuur van je leven hoort stevig in je eigen handen te rusten. Hulpverleners met een reparatiereflex zorgen er alleen maar voor dat hun cliënten van hen afhankelijk worden.

Prettig voor hun klanten.

Althans, voor de korte termijn.

Sturen op de zelfsturing bij anderen is niet soft en ook niet waardenvrij. Je laat je cliënt niet de vrije teugel maar stuurt secuur aan op verandering en op een afweging van voor- en nadelen.

Je vindt hier alle informatie over het Gilde re-integratie. De organisatie die door Gejo Duinkerken, Roeland van Geuns, Peter Wesdorp en mijzelf is opgezet om samen met uitvoerders in de re-integratie interventies te ontwerpen die bewezen efffectief zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s