WERKLUST

Stuur jezelf en help een ander.

Werklust, Werken met passie.

Persoonlijk vind ik werken erg belangrijk. Adviseren over werk en werkgelegenheid is bovendien mijn werk en dat al bijna 25 jaar. (burp). Het is echter niet het enige wat ik belangrijk vind. Als dat zo was, dan was ik verslaafd; een workaholic. Verslaving is nooit goed maar daar tegenaan zitten wel. Passie. Gepassioneerd zijn door wat je doet. Dat is mooi en het is geen verslaving. Naast een passie is nog tijd en ruimte voor andere zaken, andere passies zelfs. Dat noemen dan we balans.

Nu werk ik zelf voor een gemeente (Rotterdam), een overheidsbureaucratie, en hoe je het ook wendt of keert, dat helpt niet erg met de passie.  Aan één kant wel, werken bij een gemeente en zeker aan de sociale kant, biedt een mooie kans om bezig te zijn met maatschappelijke  zaken die er toe doen, die een verschil maken. En dan is Rotterdam de mooiste plaats om zo iets te doen.

Aan de andere kant wordt je gewoon bedolven onder een karrenvracht aan voorschriften, regels, verwachtingen, overlegvormen en politieke eisen.  Het valt niet mee om daar chocola van te maken en het hoofd te bieden aan de waan van de dag. De oplossing van bijna iedereen in het hele universum is om te proberen aan alle wensen en verwachtingen te voldoen. Het gevolg is een grote drukte. Iedereen heeft volle agenda’s en rent van hot naar her in een poging alle touwtjes aan elkaar te knopen.

Daar help je je passie wel mee om zeep.

Volgens mij is de drukte de afgelopen jaren bovendien verschrikkelijk opgelopen.

 • Hetgeen betekent dat we het druk hebben. Niet per sé dat we het druk hebben met zaken die er werkelijk toe doen.
 • Het geen betekent dat mensen die het niet zo verschrikkelijk druk hebben, moeten voorgeven dat ze het ook verschrikkelijk druk hebben op straffe van sociale uitsluiting. (“Wij hebben het allemaal verschrikkelijk druk en zij loopt fluitend door de zaak”).

Druk zijn of druk doen is niet hetzelfde als werken met passie. Al lijken veel mensen te denken dat dit wel zo is.

Druk zijn is gewoon druk zijn.

Bovendien gaat al die drukte ten koste van de kwaliteit. En kwaliteit is nu juist iets dat nauw verbonden is met passie. Gaan voor iets uitzonderlijks, voor een geweldig resultaat. dat doe je met passie.

Wat ik me nu afvraag is:

hoe kun je nu (in een bureaucratie) gaan voor gepassioneerd werken.

En daarom ik blog over werken met passie.

Daar zitten een paar kanten aan:

In persoonlijk perspectief:

 1. Ben ik rustig? Een kalme geest is goed in staat om een veelheid aan dingen die op je afkomt in goede banen te leiden om -snel en efficient- dingen klaar te krijgen. allereerst speelt hier mijn mind set: Hoe sta ik er tegenover en hoe ga ik om met alle eisen die aan me worden gesteld en op alles dat op me afkomt. Vervolgens gaat het om mijn skill set. Heb ik de middelen en de vaardigheden om op een slimme, effciente manier met mijn werk om te gaan zodat ik niet ten onder ga aan de waan van de dag.
 2. Ben ik effectief? Maak ik de juiste keuzes en vooral durf ik die keuzes ook uit te voeren. Veel van de drukte draagt helemaal niet bij aan resultaten. Zo is bijvoorbeeld vaak helemaal niet duidelijk waarom een bepaald overleg wordt gehouden maar de tijd wordt wel volgepraat.  Durf ik te kiezen om alleen die zaken te doen die wat opleveren en alles er om heen te laten voor wat het is? Welke rol kan ik binnen een organisatie spelen.

In organisatorisch perspectief.

 1. Hoe stuurt de organisatie waar ik werk (of branche waarbinnen ik opereer) op kwaliteit en effectiviteit. Stuurt men op het uitvoeren van regels of op resultaten. Of zegt men het tweede en doet men het eerste? Hoe kan dat anders.
 2. Stuurt de organisatie waar ik werk op kennis en kennisontwikkeling en hoe leren we van fouten. mogen fouten wel worden gemaakt.

Het persoonlijk pespectief vind je terug in de onderwerpen die zijn gelabeld met productiviteit. Het organisatorisch perspectief vindt je terug in de onderwerpen over effectiviteit en re-integratie.

2 gedachtes over “De waan van de dag/werken met passie

 1. Dick Schoneveld schreef:

  goed verhaal, geen speld tussen te krijgen. Ben zelf momenteel op zoek naar werk dat ik met passie kan doen.

  Like

 2. Peter Nientied schreef:

  ‘Druk druk druk’ is in veel organisaties een cultuur, een norm, soms schone schijn. lastig om daar uit te komen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s